Kuchnia to najważniejsze miejsce w każdym domu. To tutaj powstają pyszne potrawy, jest miejscem gdzie wszyscy domownicy spotykają się podczas posiłków.
Właśnie dlatego należy zadbać, aby kuchnia była funkcjonalna oraz stylowa, niezależnie od tego czy mowa jest o aneksie kuchennym, czy osobnej kuchni z prawdziwego zdarzenia. Nie powinno zabraknąć w niej miejsca na naczynia do gotowania, nowoczesny sprzęt AGD oraz zastawę stołową.
Kluczowe jest dopasowanie szafek wiszących i stojących do wielkości i kształtu kuchni. Z pomocą przychodzą tutaj projektanci wnętrz stosujący najnowsze rozwiązania, dające jeszcze lepsze możliwości w wykorzystaniu przestrzeni kuchennej. Przy projektowaniu kuchni warto także pamiętać o podziale przestrzeni na strefy: 1. Zapasów i przechowywania; 2.Przygotowania i gotowania; 3. Strefa zmywania.
- Strefa zapasów i przechowywania przeznaczona jest do przechowywania produktów spożywczych, powinna się w niej znaleźć lodówka z zamrażarką oraz różnego rodzaju szawski, w których będziemy przechowywali żywność.
- Strefa przygotowania i gotowania, jak sama nazwa wskazuje przeznaczona jest do przygotowywania posiłków oraz ich gotowania i pieczenia. Powinien znaleźć się w niej duży blat roboczy, mogący pomieścić stolnice, deski do krojenia i naczynia. Ponadto nie może tutaj zabraknąć płyty kuchennej, najlepiej 4-palnikowej, piekarnika, oraz miejsca na przechowywanie drobnego sprzętu AGD, takiego jak bander czy sokowirówka.
- Strefa zmywania przeznaczona jest do mycia naczyń. Powinna zawierać przede wszystkim duży zlew, pozwalający na wygodne mycie nauczyć, suszarka na naczynie i sztućce. Nie można zapomnieć także o zmywarce, która powinna znieść się w bezpośrednio przy zlewie, oraz o koszu na śmieci umożliwiającym segregację odpadków.
Należy podkreślić strefy w kuchni powinny tworzyć ciąg funkcyjny i zapewnić wygodę podczas codziennego gotowania.